Sevilla, Cordoba en Granada: de historische drievuldigheid

Wie er graag even tussenuit is en liefst niet te ver reist, moet zeker eens de Spaanse steden Sevilla, Cordoba en Granada bezoeken. Drie steden in één reis denk je, maar het leuke is dat deze drie steden in een omtrek van ongeveer 300 kilometer liggen; ideaal dus om er een auto te huren en zo de steden te bezoeken. Zowel Sevilla, Cordoba als Granada hebben heel wat historische plekken en gebouwen die voortkomen uit de tijd van de Moren, de Arabieren en de Joden, die er heel duidelijk hun sporen achtergelaten hebben. Doe daar nog de typische en uiterst sfeervolle Spaanse feesten en tradities bij, en je hebt alle ingrediënten voor een perfecte vakantie.

Sevilla

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan het er enorm warm zijn, tot wel 45 graden of zelfs meer. De warmte is zeer typerend voor de omgeving waarin Sevilla ligt. Deze prachtige stad ligt aan de rivier de Guadalquivir en is de tevens de hoofdstad van de regio. Vooral het prachtige historische centrum van Sevilla met oude gebouwen zoals de kathedraal, Alcazar en Torre del Oro zijn echte must see’s.

Als je een beetje geluk hebt, dan zal op één van de vele pleintjes in de stad mensen flamenco zien dansen. Sevilla is immers de plaats waar flamenco ontstaan is. Wie dat wil kan uiteraard ook naar een echte professionele show gaan kijken in één van de typische flamencobars.

Cordoba

Net als in Sevilla, dat op ongeveer 140 kilometer van Cordoba ligt, kan het ook in Cordoba tijdens de zomermaanden zeer warm zijn. Zo warm dat Cordoba één van de warmste steden van Europa is. Cultuur en geschiedenis zijn hier de kernwoorden. Overal verspreid in Cordoba vind je wel een gebouw of een plein dat je iets over vroeger vertelt.

Naast de rivier de Guadalquivir is er ook de bergketen Sierra Morena die de moeite waard is. Zo’n 100 jaar lang, van 929 tot 1031, was Cordoba de hoofdstad van het Kalifaat van Cordoba. Het Kalifaat van Cordoba verspreide zich over het grootste deel van Spanje en ook over gebieden in Noord-Afrika.

Granada

200 kilometer verder ligt de derde stad: Granada. Deze stad ligt aan de voet van de gekende bergketen en de op één na hoogste bergketen van Europa: Sierra Nevada. Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Cordoba is het Alhambra. Dit werk gebouwd voor de heersers van het koninkrijk van Granada. Ook de kathedraal van Granada en de oude Arabische school Madrassa zijn bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben.