Cordoba en de prachtige invloeden van de Moren

Een paar weken geleden ben ik voor twee weken op reis geweest naar Spanje. Ik wou al langere tijd op reis naar Spanje, maar niet naar de gekende toeristische vakantieoorden zoals Malaga, Salou, Barcelona, … Kortom, ik wou Spanje eens verkennen op een andere manier. Daarom besloot ik om op reis te gaan naar Andalusië en er de steden Valencia, Cordoba en Sevilla te combineren door gebruik te maken van een huurauto.

Zeer warm weer

Doordat er over Valencia en Sevilla zo veel te vertellen en te schrijven valt, zal ik in een latere blogpost eens terugkomen op deze steden. In deze blogpost bespreek ik alvast mijn verblijf in Cordoba. Eerst en vooral zal ik wat vertellen over het weer in Cordoba, wat toch geen onbelangrijke factor is wanneer je er op reis gaat. Toen ik er was (in september) was het overdag ongeveer 30 graden tot soms zelfs 35 graden als het een echte warme dag was. Vooral wanneer je bepaalde zaken te voet wil verkennen (wat ook aan te raden is in Cordoba) is het warme weer zeer zeker een vermoeiende factor. Doordat er in Cordoba weinig tot zelfs geen wind is en het dus beklijvend warm is, zweet je er enorm snel. Veel drinken is dan ook een boodschap die ik met plezier meegeef!

Viering van heiligen

Ik logeerde in een hostel (Santa Ana Hostal) in het oude centrum van Cordoba op ongeveer 10 minuutjes wandelen (ja, echt amper 10 minuutjes!) van belangrijke plaatsen zoals de Romeinse brug en de Mezquita. Ik had wel het geluk dat ik getuige was van een viering van alle heiligen. Een parade waar zowat alle inwoners van Andalusië aanwezig waren. Echt ongelofelijk hoeveel volk er samen was op in zo’n klein stadje. Blijkbaar gaat deze parade slechts om de 10 jaar door, daarom dat dit werkelijk iets is die elke inwoner van Cordoba moet bijwonen.

De Moren waren hier!

Verder zijn de invloeden van de Moren in Cordoba zeer duidelijk zichtbaar. Vooral de architectuur toont aan dat Cordoba een tijd lang in handen geweest is van de Moren. In het jaar 711 meer bepaald. Breng daarom zeker ook een bezoek aan de Mezquita. Tot op vandaag is dit de kathedraal van Cordoba. Maar daarvoor deed het gebouw dienst als moskee van Cordoba, vandaar de naam Mezquita, wat Spaans is voor moskee. Het is werkelijk een enorm gebouw!

Ook de Romeinen waren hier…

Nu je toch een bezoek brengt aan de Mezquita kun je ook een wandeling maken doorheen de prachtige binnenstad. Je zal er ongetwijfeld prachtige dingen zien! Vergeet zeker ook niet om eens iets te drinken in één van de vele typische cafeetjes in het oude stadsgedeelte. Ook de Romeinse muur, de Romeinse brug en het mausoleum zijn zeker en vast een bezoekje waard. Wie wat rust wil opzoeken moet zeker eens langsgaan bij de botanische tuinen, echt prachtig!

Doe zoals de inwoners

Als laatste moet je zeker ook een bezoek brengen aan de oude arena waar ze stierengevechten houden, de Plaza de Toros “Los Califas”. Indien je bereidt bent om er een ticketje te betalen en naar alle waarschijnlijkheid in de zon te zitten, kun je ook altijd een gevecht bijwonen.

Geniet er van!