Boedapest: populaire citytrip

Een tijdje geleden ben ik enkele dagen naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest geweest. De bedoeling was om er een leuke citytrip van te maken waarbij ik vooral de lokale cultuur opsnoof en kennis maakte met de lokale gewoontes en leefstijl. Ik moet bekennen: dit is eigenlijk vrij goed gelukt.

Vlucht met Ryanair

De vlucht naar Boedapest heb ik met Ryanair geboekt. Voor ongeveer 50 euro (ja inderdaad, ongelofelijk maar waar!) had ik een heen- en terugvlucht naar Boedapest vanuit de luchthaven van Charleroi. Na een kleine twee uur vliegen kwam ik al aan in Boedapest. Doordat de vlucht pas om 20.30 uur vertrok in Charleroi kwamen we pas omstreeks 22.45 uur aan in Boedapest. Het was al snel 23 uur vooraleer we in het hotel waren.

Tip: let op met de taxi’s van en naar de luchthaven

Zoals je misschien gezien hebt in het televisie programma “Axel opgelicht” moet je daadwerkelijk opletten met de taxi’s die je van en naar de luchthaven voeren. Niet alle taxi’s zijn even betrouwbaar en durven wel eens meer vragen dan het gebruikelijke tarief. Daarom moet je zeker goed uitkijken dat je steeds een taxi neemt met een erkend label.

Na een goede nachtrust kon ik beginnen met de stad te verkennen. Ik had op voorhand al enkele dingen aangeduid die ik zeker wou zien. De stad wordt door de bekende rivier de Donau onderverdeeld in twee delen: Buda en Pest. Het Buda gedeelte staat vooral gekend om de typische bars en restaurantjes waar je lekkere lokale gerechten en drankjes kunt proeven. In het Pest gedeelte van de stad voel en merk je dan weer dat je je in een hoofdstad bevindt. Je vindt er exclusieve winkels, dure restaurants en prachtige parken.

Dit maakt Boedapest juist zo leuk. Wanneer je behoefte hebt aan bepaalde zaken zoals winkelen, op restaurant gaan, iets drinken kun je dit doen in het Pest gedeelte. Wil je liever iets typisch doen of bezoeken, dan moet je zeker en vast het Buda gedeelte eens bezoeken.

Enkele to do’s in Boedapest:

de burcht en de burchtheuvel op Buda

het Vissersbastion op Buda

het Hellert hotel op Buda

het fameuze parlementsgebouw op Pest

de Andrassyboulevard, de bekendste boulevard van Boedapest

het Heldenplein

de Grote Markthal

Tip: wanneer je in Boedapest bent moet je zeker eens een typisch badhuis bezoeken. Vooral tijdens de winterperiode is dit een must. Je bevindt je in zeer warm water, terwijl je eigenlijk buiten in de koude zit: prachtig!