Axel opgelicht in Boedapest

Onlangs heb ik een aflevering gezien van het VTM programma “Axel opgelicht”. In het programma gaat presentator Axel Daeseleire samen met enkele mensen op stop als toerist met een verborgen camera in steden als Bangkok, Boedapest, Marrakech en Parijs. Vier bekende en immens populaire vakantiebestemmingen, ook voor Vlaamse toeristen.

In de steden laat hij zich (bewust) doen door oplichters en bedriegers die toeristen in het zak zetten. Op die manier probeert hij te achterhalen hoe ze te werk gaan, hoe ze toeristen lokken en hoe je als toerist kan voorkomen dat ook jij in de val gelokt wordt. Dit doet hij door de oplichters te confronteren met hun wanpraktijken. Vaak lijdt dit tot benarde situaties!

Let vooral op met taxi’s

Ik heb de aflevering gezien waarin Axel op pad gaat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Onlangs ben ik zelf naar Boedapest geweest en schrok even toen ik de beelden zag. Toen ik uit de luchthaven kwam nam ik ook de eerste taxi die ik zag en vroeg hem om mij naar het adres van mijn hostel te voeren. Op het eerste zicht was het inderdaad een vriendelijke man die meteen mijn bagage in de koffer legde en zo snel mogelijk vertrok. Wanneer we echter aangekomen waren aan het hotel schrok ik alweer, van de prijs die de man vroeg. Hij vroeg €50 om mij van de luchthaven naar het centrum van Boedapest te voeren. Uiteraard was dit veel te veel, maar volgens hem was dit de “normale” prijs.

Wanneer je als toerist net aangekomen bent, denk je dan ook maar dat het de normale prijs zal zijn. Toch vroeg ik wat uitleg aan het onthaal in het hotel, en de receptionist wist mij te vertellen dat het maximum €30 mocht zijn, zeker niet meer en zeker geen €50. Ik was dus ook al het slachtoffer van de wanpraktijken die Axel in zijn programma aantoonde.

Tip voor toeristen

Een goede raad voor mensen die binnenkort naar Boedapest reizen: neem altijd een officiële taxi. Kijk uit naar taxi’s van City Taxi, FoTaxi en Taxi2000. Deze 3 verschillende bedrijven zijn officiële en erkende taxibedrijven die (bijna) nooit een te hoge prijs zullen vragen!